• více než 20.000 produktů online
  • bezpečný nákup
  • móda pro každý typ postavy
od
do
od
do
od
do

Šálky

Výběr šálků na servírování kávy má mnohem větší vliv na její chuť, než jen na vizuální dojem z konzumace. Barva šálku může ovlivnit vnímanou chuť téhož nápoje s ohledem na hořkost. Zatímco v bílém porcelánovém šálku chutná káva hořce, v modrém či skleněném šálku sladší. Bílý šálek posiluje vnímání intenzity chuti ve srovnání se skleněným. Ale zároveň chutná hořčí a trpčí, jako kdyby byla modrý či skleněný. Nejsladší chutná káva konzumována z modrého šálku.

Šálky(29)
Seřadit podle:

Šálky

Nejčasnější šálky používané v Číně byly misky bez ouška vyrobené z porcelánu. Tento materiál zabránil, aby čaj nebo jiný nápoj pálil, mnohem lépe ve srovnání s jinými materiály, zejména těmi používanými na Západě, např. jako stříbro.

Skutečnost, že Čína byla jediná země produkující porcelán až do 18. století, vedla Evropany nazývat jakýkoliv předmět z porcelánu "Čína". Porcelánové šálky na čaj byly excelentním příkladem položky, která se stala otázkou prestiže pro evropské královské rodiny a šlechtu. Bohatě zdobená, často na modrém nebo bílém porcelánu, antická čajový šálek se stala i součástí sbírek. Ale samozřejmě je v první řadě nezbytným funkčním kouskem během odpoledního čaje. Japonsko má také většinu svých šálků navržených ve tvaru misky. Indie má své šálku ve tvaru poháru. Některé jsou vyrobeny z nerezové oceli a jiné ze skla.

Asijské šálky se rozšířily do Evropy, kde je vyráběli poměrně malé a bez ouška.

Podle dostupných zdrojů, šálky byly v Evropě poprvé představeny v sedmnáctém století Francouzi, kteří původně používali dřevěné šálky. Vzhledem k drazé povaze čaje, v časech když se stal dostupným ve Velké Británii, mohli si ho dovolit pít jen nejzámožnější Britové. Výsledkem toho bylo, že šálky začali svou pouť v této zemi, jako malé porcelánové nádobky s ručně malovanými květy a někdy i lístky s plátkového zlata. Šálky byly dostupné s ručně malovanými vzory až do roku 1920, kdy je přemohla masová výroba. V dnešní době, tyto speciálně navržené a vytvořené šálky umíme najít pouze na vintage aukcích nebo v některých specializovaných prodejnách. Moderní druhy šálků jsou nejčastěji vyrobeny z keramiky, kovu nebo skla.

Tradiční čajové šálky

Standardně velký čajový šálek udrží mezi 1,5 až 2 dcl nápoje. Je menší než hrnek, s jemnějším ouškem a sedí na odpovídajícím podšálku. Toto jsou elegantní verze pitných nádobek a jsou obvykle vyrobeny z jemného kostního porcelánu, silnější verze porcelánu a jiných oblíbených materiálů na výrobu šálků. Tyto šálky jsou dostupné v soupravách i jednotlivě v široké škále barev a vzorů.

Velké šálky nebo hrnky

Hrnek, je velký těžký šálek bez talířku a s ouškem. Tvary a velikosti se liší: kruhový tvar, se silným, hrubým ouškem je nejběžnější typ. Materiály zahrnují různé druhy keramiky, včetně porcelánu a kameniny, stejně jako i kovy, jako je nerezová ocel, cín a stříbro. Tyto velké šálky mají obsah 2 a více dcl nápojů, jako je káva, horká čokoláda nebo čaj. Slovo "hrnek" je odvozen z nádob na pití v 18. století. Keramické hrnky jsou tlusté, s typicky silnými stěnami, aby nepřenášely teplo z horkých nápojů na ruce.

Jednorázové šálky

Vzpomeňme i jednorázové šálky z papíru nebo polystyrenu v různých velikostech. Ekologové tvrdí, že oba druhy těchto šálků jsou hrozbou, protože polystyren je biologicky nerozložitelný a papírové šálky jsou vyráběny ze stromů. Řešením jak ušetřit skládky od 400 milionů jednorázových šálků a ušetřit 50 milionů stromů ročně, použitých k výrobě papírových šálků, je používání lehoučkých nerezových a keramických verzí.

Připravte si kávu do správného šálku

Příprava kávy do nevhodného šálku může ovlivnit zážitek z espressa. Na co byste tedy při výběru porcelánu do firemní kuchyňky nebo domácnosti neměli zapomenout?

Teplota šálku

Tak jako jídlo by se mělo servírovat na teplé, ohřáté talíře, aby okamžitě nevystydlo, tak by se měla káva připravovat do vysušených, teplých šálků. Teplota šálky by měla být přibližně 40 ° C. Teplota šálku ovlivňuje zejména tenkou vrstvu oleje na povrchu espressa, cremu. Pokud je šálek příliš studený, crema se na povrchu espressa déle neudrží. Teplý šálek také zaručí, že káva zůstává po přípravě déle teplá a nevychladne okamžitě.

Šálky můžete před přípravou kávy zahřát na předehřívané ploše na šálky přímo na kávovaru. Dalším způsobem je před přípravou kávy napustit do šálku horkou vodu z dávkovače horké vody / parní trysky na kávovaru, z varné konvice nebo prostě vodovodu. Po chvíli vodu vylijte, šálek vysušte a můžete připravit kávu.

Materiál a tloušťka šálku

Nejlepším materiálem pro šálky je porcelán pálený při vysokých teplotách tak, aby byl odolný, dobře vodil teplo a odolal změnám teplot. Porcelán je hygienický, šálky se dobře myjí i v myčce nádobí a lesknou se, což oceníte při denno-denní přípravě kávy. Je třeba dbát i na tloušťku stěn šálku. Šálek by měl být na spodku tlustší a jemně se zužovat k okrajům tak, aby pití z něj bylo pohodlné. Přednost by měly mít silnostěnné šálky, které jsou odolnější a káva si v nich déle udrží příjemnou teplotu.

Velikost šálku

Při přípravě kávy z automatických kávovarů se preferují dvě různé velikosti šálků, a to šálky na espresso s objemem 60 - 90 ml a šálky na cappuccino s objemem 150 -180 ml. Do šálků na espresso můžete připravit nápoje jako ristretto, espresso, espresso s mlékem a espresso macchiato. Do šálků na cappuccino můžete připravit nápoje jako dvojité espresso, americano, caffe lungo a cappuccino.

Tvar a barva šálku

I když se v dnešní době setkáte s mnoha barvami a tvary šálků na kávu, v tomto případě je lepší dát přednost funkčnosti před designem. Šálek na espresso by měl být na spodku kulatý, aby podpořil a zachoval cremu. Hranaté, příliš úzké a vysoké nebo příliš široké a nízké šálky nejsou pro přípravu espressa nejvhodnější.

Ouško šálku by mělo být účelné. Ujistěte se, že pomocí něj jednoduše a pohodlně zvednete i plný šálek. K šálkům patří podšálky, na které se servíruje cukr, smetana do kávy a lžička. Měly by být dostatečně pevné a ergonomické, ze stejného materiálu a stejné barvy jako šálky. Nejčistší a nejhygieničtější se jeví bílá barva šálků. On-line nakupování udělalo z nákupu i těch nejběžnějších každodenních předmětů pohodlný úkon, pouhé kliknutí tlačítka. Dokonce i takovou běžnou položku pro domácnost jakou je šálek můžete najít v naší on-line prodejně a ušetříte čas i náklady na výlet do obchodu. Šálky jsou ideálním malým dárkem pro spolupracovníky, extra vánočním dárkem dárkem pro členy rodiny nebo přátele. Můžete je kupovat kvůli jejich estetice, funkčnosti nebo jako sběratelský kousek. Ať už hledáte vintage šálky, nebo jednoduché, funkční nádoby na váš ranní nápoj, on-line prodejna Klingel je pro jejich nalezení perfektním místem.


waiting...
všechny ceny jsou včetně DPH Poštovné a balné ve výši 139,- Kč platíte při jedné objednávce pouze jednou