Vaříme podzimní klasiku: dýně a lišky

Pomalu, ale jistě už podzim rozprostírá svá pestrobarevná křídla nad naší zemí a zároveň je to také období sběru plodů naší neúnavné práce v zahradě a na polích. Dny jsou kratší a chladnější, ale za létem truchlit nemusíme, protože podzim nás láká množstvím kulinářských specialit. Co by mohlo být po dlouhé podzimní procházce lepší než přijít do útulné a teplé kuchyně a připravit chutné pokrmy pro své blízké? Než vám představíme dva lahodné pokrmy, poskytneme vám několik cenných tipů, které obohatí vaši podzimní kuchyni.
 

Neporazitelné hvězdy podzimu

Pokud připravujete sezónní potraviny na podzim, máte výhodu nižších cen, intenzivnější chuti a vysokého obsahu vitamínů. Typické podzimní klasiky jsou například kaštany. Mezi sezónní zeleninu patří i dýně, červená řepa, mrkev a růžičková kapusta. Jak sami vidíte, výběr jídel na podzim nabízí toho mnoho.

Dýně je a zůstane podzimní zeleninou par excellence. Ať už je široká a kulatá nebo dlouhá a úzká, hladká nebo zvrásněná, sladká nebo slaná, jako příloha nebo jako hlavní jídlo, dýně je nesporným favoritem podzimní kuchyně. A nejdůležitější je, že je to zelenina bohatá na živiny, která má nejen vynikající chuť, ale také je plná cenných látek jako jsou vitamíny, draslík, hořčík a mnoho dalších minerálů a vlákniny. Náš tip: pokud chcete zjistit, zda je dýně zralá, stačí ji jednoduše poklepat. Pokud zní dutě, je zralá.
Ale podzim je období nejen dýní, ale i čas sbírání hub! Jeden z nejoblíbenějších druhů hub jsou lišky. Tyto aromatické houby mají extrémně nízký obsah tuku, nízký obsah kalorií a obsahují přibližně 92% vody - ideální pro milovníky štíhlé postavy! Mimochodem: na čištění lišek je nejlepší použít kuchyňský štětec, protože na jejich okrajích je často zachycena půda, ve které rostly. Houby byste neměli, pokud to opravdu není nutné, mýt, protože mají tendenci rozpadat se.

Italská klasika v podzimním tónu: krémové dýňové rizoto

Budete potřebovat:
550 g dýně
300 g rýže na rizoto
1 velkou cibuli
800 ml zeleninového vývaru
2 PL olivového oleje
2 lžíce másla
8-10 větviček tymiánu
50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř
 
A takto se to podaří:
Oloupejte dýni, vyberte z ní jadérka a nastrouhejte ji na hrubším struhadle  (https://www.klingel.cz/13-dilny-krajec-chop-n-slice-pro-gourmetmaxx-629988/ ). Nakrájejte cibuli na kostičky a osmažte ji do sklovita na malém množství oleje. K cibuli přidejte rýži a nastrouhanou dýni a spolu duste tři minuty. Mezitím zahřejte vývar v druhém hrnci. Potom přidejte část vývaru, přibližně 200 ml, do hrnce s dýní a větvičky tymiánu. Vařte na středním ohni 20 až 25 minut a postupně přidávejte zbývající vývar. Pět minut před koncem vaření přimíchejte máslo a polovinu parmezánu. Nakonec dochuťte solí a pepřem a posypte zbytkem parmezánu - a lahodné podzimní jídlo je hotové!
 

Zdravá podzimní kuchyně: rychlá bramborovo - lišková pánev

Na toto chutné jídlo budete potřebovat:

125 g na kostičky nakrájené slaniny
2 červené cibule
200 g lišek
400 g vařených brambor
0,5 ČJ koření na houby
rukola nebo listový salát
máslo, sůl a pepř

A můžeme začít:
Cibuli nakrájejte na malé kostičky a osmažte ji spolu se slaninou a trochou másla. Potom cibuli se slaninou vyberte a v téže pánvi osmažte očištěné lišky asi 7 minut. Osolte je a přidejte i pepř a koření na houby. Nyní zahřejte na másle vařené brambory nakrájené na malé kousky a dávejte přitom pozor, aby se nerozpadly. Když jsou brambory horké, přidejte slaninu s cibulí a lišky, opatrně promíchejte a nechte spolu zahřívat asi 2 minuty na středním ohni. Náš tip: tento chutný pokrm chutná nejlépe na listovém salátu nebo rukole!

Nyní je řada na vás! Připravte si tyto chutná jídla a zahalte svůj byt do omamné vůně. Nezapomeňte na skleničku dobrého vína, které můžete podávat například i v těchto stylových sklenicích (https://www.klingel.cz/6-d-soupr-sklenic-na-cervene-vino-luminarc-643789/ ! ​​Přejeme vám dobrou chuť a příjemně strávené chvíle v kuchyni a u stolu s podzimními dobrotami!