Talíře(0)
Omlouváme se! Vybraná kategorie neobsahuje žádné produkty.

Kategorie

Filtrovat & třídit

  • Seřadit podle:
    Nejprodávanější

Seřadit podle:

Talíře(0)

Talíře

V řadě domácností se vedou boje o to, zda je lepší keramický talíř nebo skleněný. Z jakého nádobí se večeří u vás doma? A jaké jsou výhody jednotlivých materiálů. Dnešní doba neklade designérům meze. A tak se pro výrobu talířů používá klasická keramika i luxusnější porcelán, ale není nezvyklé vidět i skleněné talíře či talířky z plastu (většinou pro děti). Chcete-li vašemu stolování přidat nádech elegance, na slavnostní tabuli je samozřejmě nezbytné použít aj tzv.klubové talíře.

Talíře mají za sebou dlouhou cestu

Od plochých skořápek po jednoduché vyřezávané misky do tvrdého chleba až po moderní porcelán, který známe dnes, prošly talíře opravdu dlouhou cestu. Používáme je každý den, ve skutečnosti vícekrát za den. Mělké talíře, hluboké talíře, dezertní talíře, mísy a misky. Přemýšleli jste někdy o tom, odkud pochází váš talíř?

Je to jeden z nejlepších vynálezů. Jednoduchý talíř. Nejstarší talíře - zhotoveny přírodou

Předpokládá se, že nejstarší talíře byly velké listy, poloviny dýně, nebo možná mušle, které se používaly jako jednoduché misky na udržení jídla. Potraviny byly uloženy na velkých listech na centrálním místě, kde se jedlo společně se všemi členy kmene, rodiny nebo skupiny.

Když lidé objevili hlínu a její možnosti, začali vyrábět jednoduché mísy, poháry, džbány a úložné nádoby. Příklady této stolní keramiky můžeme vidět v muzeích po celém světě.

Myšlenka, že by jedna osoba mohla mít vlastní talíř a jíst z něj je poměrně nová. Původně v Evropě bylo jídlo nošeno na stůl na podnosech. Lidé pak použili své ruce a brali si z podnosů co právě chtěli. Chléb a ovoce bylo umístěno v koších na podlaze, aby se hosté mohli sami obsloužit.

V průběhu staletí se talíře vyvíjely do formy, v jakých je používáme dnes.

Ve středověku se talíře, ve tvaru jaký známe i dnes, zhotovovaly z cínu. Olovo, používané při výrobě cínu se uvolňovalo, obzvláště když byli na talíři velmi kyselé potraviny, a způsobovalo to otravu olovem. Jedna potravina, která to především způsobovala bylo obyčejné rajče a dalo vzniknout přesvědčení, že rajče je jedovaté.

Chudší lidé si cínové talíře nemohli dovolit, měli místo nich dřevěné misky. Hygienické návyky však zdaleka nebyly tak jako dnes a proto tyto misky obvykle mezi dvěma jídly nebyly myté.

V průběhu doby se talíře stávaly propracovanější. Začali se vyrábět z keramiky a různých kovů. Jak se rozvíjela technika, talíře začaly být vyráběny z jemného porcelánu.

Dnes můžeme vidět talíře od velmi jednoduchých po velmi zdobené. Kvalitní, přepychové jídla jsou servírované na nejjemnějš��m čínském porcelánu, ale na každodenní stolování mnoho rodin používá talíře z nerozbitného plastu.

Pro jaké talíře se rozhodnete?

Přemýšleli jste někdy, zda je rozdíl mezi všemi těmi talíři, které v nabídkách on-line i kamenných obchodů vidíte? Ano jsou rozdíly, které vám mohou pomoci rozhodnout, kterou soupravu zvolit pro vaše každodenní, Casual stolování. A Klingel se s vámi o tyto informace rád podělí.

Základní, každodenní nádobí přichází v několika různých materiálech, které zahrnují kameninu, keramiku, porcelán, sklo i plast. Nejdražší talíře na každodenní stolování se mohou pochlubit vlastnostmi jako nárazuvzdornost a jsou zhotoveny z nejodolnějšího porcelánu a kameniny. Nejvšestrannější volba barvy při nákupu talířů je bílá nebo krémová, protože se snadno kombinuje, dokonale předvede jídlo a s největší pravděpodobností nebude blednout barva.

Jednu věc doporučujeme, pokud chcete občerstvit vaši soupravu talířů, nebo poprvé kupujete vaši talířovou sadu, zvolte něco nadčasové. To znamená, něco co vám přetrvá celá desetiletí, nebo dokonce navždy. Myslete na to, jak to bude skvělé darovat ji dcerám nebo vnučkám, nebo jinému milovníkovi porcelánu v rodině.

Kameninové talíře

Kamenina je mnohem odolnější než hlína, protože je vypalovaná při vyšších teplotách. Je vždy méně bílá než ostatní materiály, protože je vyrobena z hlíny, která je hnědá nebo šedá, ale může být glazovaná pro mnohem bělejší vzhled. Kamenina v pohodě přežije házení do dřezu i do myčky nádobí, do skříně a znovu na stůl.

Hliněné talíře

Přestože hlína není tak robustní jako kamenina, je přátelská k rozpočtu a perfektní pro ty, kteří nechtějí investovat do odolnějšího setu. Talíře z hlíny se sice snadněji otlučou, ale díky tenčímu materiálu je možné vytvářet nádherné detaily.

Porcelánové talíře

Porcelán je také skvělá volba pro vaše talíře. Přiznejte si, že když se řekne porcelán, hned vás napadne jemný a křehký. Ale když jde o každodenní použití, porcelán je nejsilnější a nejodolnější materiál pokud jde o nádobí. Pokud nakoupíte sadu talířů v bílém versus porcelán se vzory - nebudete vidět žádné blednutí. Mnoho restaurací a hotelů používá podobné sady pro jejich odolnost a dlouhou životnost.

Pokud stále si nejste jisti, který materiál zvolit, sklo a plast jsou další alternativou, které vás dostanou přes období, dokud se rozhodnete.

Avšak bez ohledu na to, jaký materiál si pro vaše každodenní talíře zvolíte, důležité je ujistit se, zda jsou vhodné do mikrovlnné trouby a myčky nádobí. Pokud vám vadí případné otlučené okraje, rozhodněte se pro bílý porcelán nebo kameninu. Pokud byste chtěli rozhodnout rozpočtu přátelsky, rozhodněte se pro hliněné talíře nebo sklo.

Klingel radí

Kupte dostatečný počet talířů, abyste mohli dělat hostitele pro velký večírek. Nyní žijete ve vaší domácnosti možná jen dva, tři, ale je rozumné plánovat dopředu rodinné setkání, večírky, oslavy.

Kupte pouze jednu sadu talířů vhodnou i pro každodenní, i pro formální stolování.

Nemusíte kupovat dvě sady talířů. Investujte do jedné pěkné soupravy a pak ji můžete doplnit extra kousky z téže linie, a zhodnotit náročným prostíráním. Ušetříte místo i peníze.

Stojí to za to, utratit peníze za úžasnou sadu talířů.

Pokud máte v plánu žít s ní po mnoho let, nešetřete na kvalitě. Utraťte možná trochu víc, ale dostanete přesně to, co chcete, dokonce i kdyby to trvalo déle než získáte kompletní sadu.

Na každý chod jiný talíř

Na stůl s ubrusem nejdříve položíme klubový čili podkladový talíř. Klubové talíře mají i mnoho praktických účelů, kromě toho že poskytují eleganci a noblesu vašemu prostřenému stolu. Vytvoří atmosféru, jsou estetické a chrání stůl i ubrus před znečištěním během stolování. Tyto talíře zachytí drobky i kousky jídla a zabrání skvrnám na vašem vzácném ubruse. Kromě toho pomáhají udržet jídlo teplé, protože jsou umístěny přímo pod talíře. Leží na stole po celou dobu stolování a postupně se na něm vystřídají jednotlivé typy talířů - hluboký, mělký a dezertní. Asi je zbytečné zdůrazňovat, že každý se podává na samostatném talíři. A aby o sebe talíře neskřípali, položte na klubový talíř ubrousek. Na levé straně, v úrovni středu podkladového talíře, má ještě své místo talířek na pečivo. Když už je řeč o pečivu, je třeba připomenout, že pečivo se nekouše, ale láme na malé kousky, které se pak vkládají do úst.

Udělejte z vašeho stolování malý svátek se sadami talířů z nabídky Klingel. Značky Villeroy & Boch nebo Nuova Ceramica Artisan potěší svými úžasnými designy oko i duši každého romantika.


waiting...